Les carxofes
Les carxofes
són la flor de la planta Cynara.
Es tracta
d’una hortalissa molt recomanable per les seves propietats saludables.
Conté
vitamines del grup B i minerals com el ferro (Fe), magnesi (Mg), el calci(Ca) i
sobre tot el potassi (K). Aquest últim afavoreix la correcta hidratació i té
funció diürètica.
És rica en
un tipus de fibra anomenada inulina. És tracta d’una fibra soluble amb efecte
prebiòtic, és a
dir, que alimenta els bacteris beneficiosos que tenim als intestins. Això, pot
provocar els molestos gasos. Si es dóna el cas, es poden prendre infusions
d’anís verd o estrellat, comí o fonoll que a ajudaran a eliminar-los.
També té una
colla de compostos, de gust amargant, beneficioses pel fetge, li donen
propietats colerètiques, que estimulen la producció de fel i colagogues, que fan que la
fel flueixi pel seu camí, cap als intestins, ajudant a digerir i expulsar els
greixos, beneficiós per a persones que pateixen de fetge gras.
Amb la
carxofa se sumen efectes beneficiosos: La fel carregada de colesterol acaba als
budells, on s’ajunta amb la inulina que ajuda a eliminar-ho per la femta. Així,
ajudem a disminuir el colesterol en sang. La inulina també dificulta l’absorció
de glucosa a través dels budells, el que ajuda a mantenir els nivells de
glucosa en sang. Baixant el colesterol i la glucosa en sang, disminuïm alguns
dels riscos de problemes del cor.
Del mes de setembre a octubre, comença
la temporada de carxofes i arriba fins a finals de maig.
Es poden cuinar de mil maneres,
al micro o bullides, al forn, farcides, arrebossades o fregides, sempre amb oli
d’oliva verge extra. Afegides als guisats o en paelles, a la planxa o la brasa
o com la teva imaginació et suggereixi, inclou-les al teu menú setmanal durant
la temporada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
La teva opinió: