30.10.10

Castanyes, moniatos i . . . panellets

Aquests tres aliments ens acompanyen per Tots Sants, la festa dels difunts.

Què són?

Les castanyes són fruita seca, però de composició una mica diferent a la resta d’aquests fruits. La meitat de la seva composició és aigua, de la resta una bona part són hidrats de carboni, un 36%, dels quals, dos terceres parts són d’absorció lenta i una tercera part d’absorció ràpida. Tenen una mica més de proteïnes que de greix, però només sumen un 5%. També aporten una quantitat important de fibra, entre un 6 i un 7%. Pel què fa a micro nutrients cal destacar que contenen una quantitat important de potassi.

Els moniatos són tubercles, similars a les patates. També s’anomenen batates. Per dins poden ser blancs, groguencs o taronges. Són rics en hidrats de carboni, en un 32 %, i tenen un baix contingut en proteïnes, al voltant d’un 2%, i encara més baix en greixos. La fibra està al voltant del 3%. En micro nutrients, destaca pel seu alt contingut en provitamina A. També conté vitamina C i potassi, en quantitats considerables.
De fet, s’ha mirat d’introduir el seu conreu a l’Africa subsahariana per poder cobrir la manca d’aquesta vitamina, sobretot entre els nens, doncs, la seva carència comporta problemes de visió, que poden arribar a ceguera irreversible, i disminució de la immunitat.

Els panellets són uns pastissets, elaborats amb una base de sucre,  ametlles crues moltes i clares crues batudes a punt de neu. Els més clàssic són els arrebossats de pinyons i fornejats amb una pinzellada d’ou perquè brillin i ens cridin més l’atenció.
Hi ha qui també afegeix patata o moniato a la base, però a més a més, la pastisseria actual en fa de molts més gustos, cafè, coco, xocolata, llimona, d’ou, en forma de bolet, els arrebossats amb ametlles, avellanes, . . .  bé, per tots els paladars.
Evidentment tenen un alt contingut en hidrats de carboni, tant d’absorció lenta com ràpida, i segons la composició variaran en proteïnes i greixos, però en petita proporció.



La tradició

Aliments i elaboracions de temporada, un dels aspectes importants de la Dieta Mediterrània, de la què hem de seguir també el consell, de menjar-los amb frugalitat.
La tardor ens porta la fruita seca, de mitjans de setembre a desembre, castanyers, ametllers, avellaners ens regalen els seus fruits a la zona mediterrània. Els moniatos també es collien en la mateixa època, ara és fàcil de trobar-ne tot l’any.
Antigament, la nit de Tots Sants es vetllava els morts, i com feia fred, aquests aliments energètics ajudaven a subministrar energia per poder combatre el fred de la nit i matinada. Aquesta és una de les teories de llur origen.

Per nosaltres, encara és un clàssic. Fins que les carbasses foradades simulant una cara i els barrets de bruixa ens ho facin oblidar, sentir mentre camines pel carrer, l’aroma de les castanyes torrant-se en unes paelles especials per cuinar-les, i després, que les puguis comprar embolicades amb paper de diari, perquè mantinguin l’escalfor, i t’ajuden a sentir calor a les mans. O comprar els moniatos que mantenen calents en uns coves, per menja’ls a casa, amb el caliu familiar. I per acabar de sopar, fer les postres amb els panellets, i per regar-ho bé, acompanyar-ho amb una copeta de vi dolç, és una de les tradicions arrelades a les Terres Catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La teva opinió: