12.2.15

 Taronges sanguines 
 

Als qui ens agrada el gust àcid, ens delitem amb aquestes taronges. No són totalment de color taronja sinó que tenen puntets, més o menys concentrats,  de color granat intens com el del vi negre. Són pigments d’uns fitonutrients anomenats antocianines que tenen propietats antioxidants. Que n’hi hagi més o menys depèn del contrast de temperatures entre la nit i el dia en el procés de maduració de la fruita, a més contrast, més pigments.

Hi ha qui considera que és un híbrid entre les taronges i les aranges, altres pensen que es tracta d’una mutació de la taronja comuna.

Taronja Moro
Són clàssiques de la Dieta Mediterrània, actualment n’hi ha tres tipus que són les que tenen més producció:  La Tarocco, la més popular a Itàlia perquè té un gust més dolç. També és la que té menys pigments i la que té més quantitat de vitamina C. La Moro,  és la que té més pigments, de fet, contrasta el taronja de la pell externa que està poc pigmentada amb la fruita pràcticament tota de color fosc violeta-grana de dins. Es creu que té origen a terres de Sicília i és la de més consum als Estats Units. Amb origen a València hi ha la varietat Sanguinello, de pell més dura i mig pigmentada per fora i per dins.
La Arancia Rossa di Sicilia té denominació geogràfica protegida.

És una fruita de temporada que podem trobar des de febrer fins a abril – maig als mercat i fruiteries -  verduleries.

Com ja he esmentat té bona quantitat de vitamina C, proporcionalment, més que una taronja normal. També té fibra, calci i vitamines B1 i B9, a més a més, de les antocianines també conté carotens i flavonoids.

El conjunt dels seus nutrients li atribueixen propietats antiinflamatòries, cardio protectores, i antioxidants. Tenen també efectes beneficiosos en diverses malalties com càncer, aterosclerosis i diabetis. Els pigments antocianines es relacionen amb beneficis sobre la circulació i la salut ocular.

Molt sovint es fan servir per fer suc però també en podem fer melmelades, pastissos, gelats, xarrups, aprofitant la pell ratllant-la, per donar aroma, però la millor manera és crua, com a fruita de postra o en amanides.


 
A provar-les !!!
 






Antiinflammatory effects of a red orange extract in human keratinocytes treated with interferon-gamma and histamine. Cardile V1, Frasca G, Rizza L, Rapisarda P, Bonina F. Phytother Res. 2010 Mar 24(3):414-8.
Red orange: experimental models and epidemiological evidence of its benefits on human health. Grosso G1, Galvano F, Mistretta A, Marventano S, Nolfo F, Calabrese G, Buscemi S, Drago F, Veronesi U, Scuderi A. Oxid Med Cell Longev. 2013:157240.

Effects of red orange juice intake on endothelial function and inflammatory markers in adult subjects with increased cardiovascular risk. Buscemi S1, Rosafio G, Arcoleo G, Mattina A, Canino B, Montana M, Verga S, Rini G. Am J Clin Nutr. 2012 Maig - 95(5):1089-95.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La teva opinió: