Part I
Què són els probiòtics?
Els probiòtics són organismes microscòpics, vius, que ingerim amb algun aliment, s’instal·len als budells i reporten beneficis de salut per l’organisme humà.
El mot probiòtic deriva del grec i significa a favor de la vida. No tots els organismes que arriben als intestins són probiòtics, alguns en comptes d’ajudar poden portar seriosos problemes.
Des de quan tenim organismes viuen als nostres budells i perquè?
Fins el nostre naixement, els nostres budells es mantenen estèrils. Els primers en colonitzar-los poden venir en el moment del part provinents de la mare, o de l’entorn, però la primera invasió important arriba a través de la llet materna. La llet materna conté probiòtics que han viatjat des dels budells de la mare, a través de la seva sang, fins les glàndules mamàries, per ser excretats a través de la llet[1].
S’han trobat diferents bactèries del tipus Staphylococcus, Streptococcus, i acido-làctiques.
La colonització dels budells per part d’aquestes bactèries evita la colonització i el desenvolupament, d’altres tipus de bactèries i els seus productes que són perjudicials per a la salut. També ajuden a disminuir les infeccions o minvar la gravetat de les mateixes, que es poden produir a través de l’alimentació materna.
A través dels aliments ens arriben molts tipus de bactèries, però ens interessa tenir una important població de probiòtics donat que són els qui ens reporten diverses accions beneficioses.
Quins són aquests beneficis per a la salut?
Millora i augment de l’activitat del sistema immunitari, tant a nivell del budell com de tot el cos
S’ha observat que els infants alimentats amb llet materna pateixen menys al·lèrgies que els qui no han rebut alimentació de pit. D’aquí que es relaciona, en part, els probiòtics de la llet amb una millora en la qualitat del sistema immunitari (també s’han relacionat altres factors).
Els probiòtics actuen a diferents nivells en relació a la defensa dels cos:
En tenir una població més gran impedeixen que creixin altres bactèries no beneficioses o perjudicials.
Poden produir, ells mateixos, substàncies antibiòtiques que actuen contra bactèries patògenes.
Modifiquen el pH del colon, acidificant-lo, dificultant el creixement de bactèries patògenes que ho fan en medi bàsic.
També inactiven substàncies tòxiques elaborades per bactèries patògenes o que arriben dels aliments.
Salvaguarden les cèl·lules del budell productores de cèl·lules defensores del sistema immune del cos, estimulant la seva activitat. En un estudi fet amb rates a qui s’ha alimentat amb iogurt, s’ha observat un augment en la producció de limfòcits B i de la seva activitat.
També s’ha observat un augment en la producció d’immunoglobulines del tipus A.
Efecte anticancerígen
A través de l’alimentació ens arriben substàncies que poden exercir un efecte cancerigen. Alguns probiòtics tenen la capacitat d’actuar amb aquestes substàncies convertint-les en substàncies no nocives. Una substància cancerígena que transformen són les nitrosamines, que s’han format amb nitrits arribats dels aliments.
S’han fet estudis per estudiar la ingesta de iogurt i substàncies cancerígenes, i s’ha vist, que no es desenvolupava el càncer, evidenciant un efecte anti proliferatiu de cèl·lules tumorals.
Millora la tolerància a la lactosa
Les bactèries làctiques transformen el sucre de la llet, la lactosa, en àcid làctic. Les persones que no produeixen suficient enzim lactasa, el que s’encarrega de trencar la lactosa, es diu que pateixen “Intolerància a la lactosa”. Pot ser en diversos graus, les que tenen certa tolerància, podran prendre aquests tipus de bacteris perquè seran els qui faran la funció de l’enzim.
Protecció en l’absorció de nutrients amb l’efecte barrera
Els probiòtics fan una funció protectora de les parets dels budells. En actuar amb determinats aliments produeixen uns àcids grasos de cadena curta que és el combustible preferit de les cèl·lules de la paret dels budells, el què millora la seva qualitat.
A la boca, en mastegar i barrejar amb la saliva, comencem a esmicolar els aliments. Els hem de fer ben petits per ser absorbits pel cos, de forma que es puguin aprofitar, per això a l’estómac es barregen amb un àcid fort i enzims que els fan més petits, igual que quan passen a l’intestí on es barregen amb una base per trencar el què no ha trencat l’àcid, a més a més d’altres enzims. Un cop s’ha fet ben petit, cal que aquestes substàncies, els nutrients, travessin la paret dels budells. Si la paret està en bones condicions, només travessen les substàncies que són prou petites. Les substàncies que són massa grans no serien reconegudes com a nutrients sinó com substàncies alienes i provocarien una reacció de rebuig.
Ajuda en l’absorció de minerals
Alguns minerals són més fàcils d’absorbir amb la presència de probiòtics donat que fan el pH més àcid, així tenim el calci, el magnesi i el ferro.
Producció, síntesi d’algunes vitamines
Algunes vitamines del grup B i la vitamina K són sintetitzades per diferents probiòtics. Així, la tiamina B1, la niacina B3, la piridoxina B6, l’àcid fòlic B9 i la cianocobalamina B12 se sap quin probiòtic les produeix, malgrat no està clar fins a quin punt són absorbides pel cos. Alguns probiòtics s’empren a la industria alimentaria per barrejar-los amb minerals i fer que la seva absorció sigui més fàcil per l’organisme.
Ajuda a controlar el colesterol
El colesterol ve a través dels aliments i també en produeix el cos amb els àcids biliars, que el fetge sintetitza per ajudar en la digestió dels greixos. Els probiòtics intervenen perquè aquesta producció sigui més petita. No és la solució per a persones amb colesterol elevat, però si ajuda en el control del seu nivell en persones sanes o amb el colesterol al límit.
Ajuda a controlar la tensió arterial
Totes les funcions de l’organisme venen regulades per moltes substàncies, hormones, enzims, . . .
Hi ha un enzim que es produeix als ronyons i regula la tensió arterial. Els probiòtics intervenen en la producció de substàncies que actuen ajudant a evitar pujades de tensió. Evidentment, només és una petita ajuda per a un millor control en persones sanes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
La teva opinió: