14.3.11

La psoriasis

La Psoriasis, ¿Com es relaciona amb l'alimentació? i ¿Què hi pot fer?

La Psoriasis és una alteració de la pell en la què segueix un procés de regeneració més ràpid que el període habitual, generant una acumulació de pell morta a la capa més externa. Produeix una irritació cutània en forma de escates i inflamació. Abans de sortir es té una sensació de coïssor que prediu la seva aparició, però un cop ha sortit no sol ser dolorosa. Els plecs de la pell són els seus punts diana, però pot afectar qualsevol part, fins i tot el cuir cabellut. Durant les estacions de tardor i primavera hi ha més brots i a l'estiu amb els banys de Sol i la calor desapareix. Tot i això, en prendre el Sol, cal protegir-se dels raigs ultraviolats, doncs un excés pot produir cremades que empitjoren l'estat de la pell. A més a més de la pell, també pot afectar les ungles i les mucoses.
En determinades casos, es relaciona amb patologies autoimmunes, concretament amb l'artritis, anomenant-la artritis psoriàsica, en aquest cas les articulacions també s'inflamen causant dolor.

Malgrat no se sap del cert quina és en concret la causa, s'han observat factors desencadenants, tal com:

            Estrès emocional
            Infeccions bacterianes o víriques
            Excés o manca de llum solar
            Traumatismes, ferides, i fins i tot, administració de vacunes
            Factors dietètics

Pot haver també, una tendència genètica, que determinats factors poden provocar que es manifesti.

Dins de l'alimentació determinades situacions són comuns en els pacients amb psoriasi, entre elles trobem

            Excés de calories, proteïnes i alcohol
            Obesitat
            Dèficit en la ingesta de vitamines i nutrients
            Mala absorció de nutrients
           Alguna vegada es presenta per intolerància a determinats aliments, com l'alcohol, la llet o el cacau, i aliments rics en greixos saturats.

La psoriasi actualment no té cura, apareix intermitentment i millora depenent de les circumstàncies, però un cop manifestada és de per vida. Una educació nutricional ajudarà al pacient a disminuir els símptomes i possibles complicacions, seguint una dieta adaptada als seus gustos i les seves circumstàncies, i obtenir d'aquesta manera, una millor qualitat de vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La teva opinió: