30.6.11

Dieta equilibrada - Cinc cèntims


Roda dels aliments de Portugal

La roda dels aliments ens dóna una idea de quins grups d’aliments hem de menjar i en quina proporció, al llarg del dia. En els diferents grups hi ha els següents aliments:

Làctics: Llet, formatge, iogurt i similars, i substituts vegetals

Proteïna animal: Carn, aviram, peix, ou, marisc

Cereals, Hidrats de carboni complexes: Pa, torrades, cereals d’esmorzar,  pasta, patata, arròs, altres cereals, llegums

Verdura: Verdures i Hortalisses

Fruita: Fruita fresca, suc de fruita, macedònies casolanes, fruita deshidratada i seca.

Greixos: Oli, mantega, llar

Aigua i altres líquids

 Els grups d’aliments els podem repartir en 4 o 5 àpats al dia, i cada àpat ha de contenir:

                        Esmorzar:

                        Làctic + Cereal + Fruita

                        Dinar i sopar

                        Verdura  o amanida +

                        Hidrats de carboni  lents +

                        Proteïnes +

                        Fruita o Làctic

                        2on esmorzar, berenar i ressopó

                        Cereal i/o Làctic i/o Fruita

 A més a més, cal tenir en compte:

          - Beure un mínim de 6 gots d’aigua, millor 8, sobretot quan fa calor. També van bé les infusions o els brous vegetals

          - De 3 a 6 cullerades soperes d’oli d’oliva verge

          - Cal prendre un aliment cru a cada àpat, bé fruita, bé amanida

          - Combinant el llegum amb cereals no cal afegir tall

          - Si mengem llegum, de postres prendre un iogurt

          - Optar pels cereals integrals

          - Mirar de cuinar els aliments de temporada

          - Fer 30 minuts d’exercici cada dia,  tan fàcil com caminar a bon pas

          - Donar preferència al consum de peix en front al de carn

          - Menjar a poc a poc, i mastegant bé cada mos.

La piràmide d’aliments Mediterrània ens dóna idea de quins àpats hem de prendre al llarg del dia, de la setmana, quins podem prendre de tant en tant, i els que es recomanen a la nostra Terra:



Piràmide Mediterrània de Grècia
Així, a la base es suggereix ser físicament actiu, gaudir dels àpats amb la família i els amics, i divertir-se.

Els àpats principals els formen els hidrats de carboni complexes, millor integrals, les verdures i hortalisses, la fruita, la fruita seca, els llegums, les patates, llavors, herbes i espècies, i l’oli d’oliva.

En el segon pis, el peix i el marisc.

Després l'aviram, els ous, i làctics en forma de formatge i iogurts

De tant en tant, carn de vermella i dolços.

L’aigua com a principal font d’hidratació , i també una mica de vi cada dia. La cervesa, i la sidra també ens aporten nutrients, però cal prendre'n en moderació.

Més suggeriments:

Va molt bé planificar la dieta de la setmana, així es pot fer una compra ben organitzada.

Optar pels aliments de temporada

Triar els làctics desnatats

No abusar del sucre

Consumir alcohol moderadament, en forma de begudes fermentades, a la Dieta Mediterrània tenim el vi, la cervesa i la sidra.

Cuinar de forma senzilla, bullits, papillotes, guisats amb el seu propi suc, vapor, micro, planxes i forns evitant l’aliment cremat o massa torrat. Fer pocs fregits i arrebossats.

Emprar oli verge d’oliva

Fer servir l’all, el julivert i la ceba en guisats, planxes, forn, . . .

També aprofitar en les coccions la farigola, la sàlvia, l’orenga, la canyella, el llorer, . . .

Prendre el Sol, amb protecció i moderació, però una mica cada dia

Respectar els cicles vitals i les hores de son.

Prendre's un temps per a desconnectar

Mantenir el contacte amb la Naturalesa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La teva opinió: