![]() |
Roda dels aliments de Portugal |
La roda dels aliments ens
dóna una idea de quins grups d’aliments hem de menjar i en quina proporció, al
llarg del dia. En els diferents grups hi ha els següents aliments:
Proteïna animal:
Carn, aviram, peix, ou, marisc
Cereals, Hidrats de carboni complexes: Pa, torrades, cereals d’esmorzar, pasta, patata, arròs, altres cereals, llegums
Verdura:
Verdures i Hortalisses
Fruita: Fruita fresca, suc
de fruita, macedònies casolanes, fruita deshidratada i seca.
Greixos:
Oli, mantega, llar
Aigua i
altres líquids
Esmorzar:
Làctic + Cereal + Fruita
Dinar i sopar
Verdura
o amanida +
Hidrats de carboni lents +
Proteïnes +
Fruita o Làctic
2on esmorzar, berenar i ressopó
Cereal i/o Làctic i/o Fruita
- Beure un mínim de 6 gots
d’aigua, millor 8, sobretot quan fa calor. També van bé les infusions o els
brous vegetals
- De 3 a 6 cullerades soperes
d’oli d’oliva verge
- Cal prendre un aliment cru a
cada àpat, bé fruita, bé amanida
- Combinant el llegum amb
cereals no cal afegir tall
- Si mengem llegum, de postres
prendre un iogurt
- Optar pels cereals integrals
- Mirar de cuinar els aliments
de temporada
- Fer 30 minuts d’exercici cada
dia, tan fàcil com caminar a bon pas
- Donar preferència al consum
de peix en front al de carn
- Menjar a poc a poc, i
mastegant bé cada mos.
La piràmide d’aliments
Mediterrània ens dóna idea de quins àpats hem de prendre al llarg del dia, de
la setmana, quins podem prendre de tant en tant, i els que es recomanen a la nostra
Terra:
![]() |
Piràmide Mediterrània de Grècia |
Els àpats principals els
formen els hidrats de carboni complexes, millor integrals, les verdures i
hortalisses, la fruita, la fruita seca, els llegums, les patates, llavors,
herbes i espècies, i l’oli d’oliva.
En el segon pis, el peix i
el marisc.
Després l'aviram, els ous, i làctics en
forma de formatge i iogurts
De tant en tant, carn de
vermella i dolços.
L’aigua com a principal font
d’hidratació , i també una mica de vi cada dia. La cervesa, i la sidra també ens aporten nutrients, però cal prendre'n en moderació.
Va molt bé planificar la
dieta de la setmana, així es pot fer una compra ben organitzada.
Optar pels aliments de
temporada
Triar els làctics desnatats
No abusar del sucre
Consumir alcohol
moderadament, en forma de begudes fermentades, a la Dieta Mediterrània tenim el
vi, la cervesa i la sidra.
Cuinar de forma senzilla,
bullits, papillotes, guisats amb el seu propi suc, vapor, micro, planxes i
forns evitant l’aliment cremat o massa torrat. Fer pocs fregits i arrebossats.
Emprar oli verge d’oliva
Fer servir l’all, el julivert
i la ceba en guisats, planxes, forn, . . .
També aprofitar en les coccions
la farigola, la sàlvia, l’orenga, la canyella, el llorer, . . .
Prendre el Sol, amb protecció i moderació, però una mica cada dia
Respectar els cicles vitals i les hores de son.
Prendre's un temps per a desconnectar
Mantenir el contacte amb la Naturalesa
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
La teva opinió: