21.9.10

Alguns conceptes bàsics

Abans de parlar de Dieta Equilibrada, caldrà aclarir alguns conceptes:

Entenem per "Dieta" el conjunt i quantitats d'aliments que es consumeixen habitualment.
També s'entén, com el seguiment d'un regim amb el fi de controlar el pes o  determinats factors alterats del cos com la quantitat de greix en sang, o el calci dels ossos, o l'àcid úric de l'orina, així com tractar malalties o millorar la qualitat de vida.

Els "Aliments" són aquelles substàncies que prenem del món exterior, sólides o líquides, que ens aporten nutrients, i satisfacció psicològica.

Els "Nutrients" són aquelles substàncies que:
      - ens aporten energia,
     - constitueixen el material per a la formació, creixement i reparació de les nostres estructures corporals, i per a la reproducció,
     - intervenen en la regulació dels processos metabòlics, fisiològics i d'equilibri,
     - i conseqüentment, ens ajuden a mantenir la salut, i prevenir i millorar malalties.

Així, entenem per "Dieta sana i equilibrada" aquella que, a través dels aliments i amb una planificació en la seva ingesta, aporta l'energia i els nutrients que l'organisme necessita, pel manteniment i millora de la salut.

S'estableixen unes pautes base que serveixen de guia per a tota la població en general. N'hi ha que són més específiques, però cal d'adapatar-les a cada persona segons l'edat i les diferents etapes de la vida, el sexe, el pes i la talla, l'activitat física, l'estat de salut propi de cada persona i els gustos personals. És a dir, no segueix les mateixes pautes un nen de dos anys, que una dona embarassada, que un esportista, que una dona gran amb colesterol, malgrat, tots poden fer una dieta equilibrada i agradable. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La teva opinió: