27.9.10

Quants àpats hem de fer al dia? Perquè?

Igual que en la Dieta equilibrada tenim unes pautes generals que ens serveixen de guia, en els àpats diaris, passa el mateix. La pauta general recomana cinc àpats: l’esmorzar o desdejuni, l’esmorzar de mig matí, el dinar, el berenar i el sopar. Hi ha qui també fa un sisè, el ressopó.
Aquest repartiment té una raó de ser. Al llarg del dia hem de prendre una quantitat de calories i nutrients, perquè el cos pugui funcionar correctament. La millor manera de subministrar-los és, com diu la dita, “poc i sovint”, d’aquesta manera no fem excessos que ens deixen plens i massa escarxofats, ni mancances a l’hora de poder funcionar correctament, i donem al nostre cos l’energia quan la necessita.

L’esmorzar de primera hora és un dels àpats més importants del dia, doncs, com hem estat dormint, fa moltes hores que no ens arriba el combustible que necessitem, d’aquí que també l’anomenem desdejuni.
El nostre cervell pesa al voltant d’un 2% del pes del nostre cos, però en canvi, consumeix el 20% d’energia, i bàsicament ho fa en forma de glucosa. La glucosa ens arriba al cos en forma de carbohidrats a través dels aliments que en porten, ja que gairebé no en fa reserva i la poca que fa, la gastem mentre dormim. Si no fem el primer esmorzar, el nostre organisme haurà de treballar de valent, per tal d’obtenir l’energia del nostre cos per altres vies. Haurà de cercar les reserves que tenim en forma de greix i convertir-les en glucosa, però malgastant recursos i deixant residus no saludables pel nostre cos. Això provoca fatiga, manca de concentració, baix rendiment i dificultats en la memòria. En altres paraules – rendim menys i ens cal més esforç -.
Un esmorzar adequat ha de cobrir al voltant d’un 25 - 30% de les calories diàries totals. Caldrà fer-lo abans de sortir de casa pel matí, i millor si és amb calma i tranquil·litat.
Si fem l’esmorzar de bon hora i han de passar força hores abans de dinar, un segon esmorzar a mig matí, ens tornarà a donar l’energia per optimitzar els nostres recursos, fins a arribar-hi.
El dinar ha de cobrir entre un 30 – 35% de les calories diàries totals.
Tot depenent de l’estona entre el dinar i el sopar, o bé si fem exercici físic, caldrà fer un berenar, per mantenir el cos i les seves funcions fins a l’hora de sopar. Segons l’energia que gastem haurà de tenir entre un 10 – 20% de calories.
El sopar pot aportar entre el 20 i 30% de calories, en funció de si hem berenat o no, i el què haguem pres abans.
I si es va a dormir força més tard després d’haver sopat, un ressopó lleuger, ajudarà a conciliar el són i mantenir el subministrament d’energia fins l’endemà al matí.
Menjar seguint aquestes pautes facilita el manteniment el pes i ens ajuda a no passar gana, ni ànsia.

No hem d’oblidar la ingesta d’aigua. El nostre cos és més aigua que qualsevol altre nutrient. Totes les cèl·lules del nostre cos necessiten aigua per la seva existència. Necessitem beure aigua al llarg de tot el dia, per anar reposant la que anem perdem. Les nostres necessitats oscil·laran segons la temperatura, el tipus de menjar que fem, l’exercici, i altres circumstàncies, però serà bo prendre un mínim de 6 - 8 gots d’aigua repartits al llarg del dia i no arribar a sentir la sensació de set, per saber que estem ben hidratats. Una cosa ha de quedar ben clara, l’aigua no aporta calories, ni engreixa.

1 comentari:

La teva opinió: